teisipäev, 10. september 2013

The breaking news

Reede õhtul arvasin, et veedan vähemalt ühe nädalavahetuse kodus aga umbes 11 paiku helistas Theresa, et pane end valmis, olen 10 minuti pärast su maja juures, me läheme välja. Olgu. Mul pole vist hääl elu sees nii palju värisenud kui kell 11 õhtul emalt välja minemiseks luba küsisin ning see sisaldas ülimalt palju sõnu nagu porfa, porfa, porfa .. õhtul jõudsime Luisi'ga peaaegu isegi samal ajal koju ning need vähesed öö tunnid on siiamaani võlgu. 

Nii ema sünnipäevast veidike. Hommikul üles ärgates andsin emale Eestist pärit väikese kingituse üle ning hakkasime peo jaoks koristama ja süüa tegema. Külalised saabusid umbes kolme paiku ning sööki oli muidugi ülimalt palju, kaasa arvatud kanasupp mis oli just sellest samast, kes eelmine õhtu ilusasti aias ringi kepsutas. Natuke kurb oli süüa ikka. 

Nägin esimest korda päriselus Mariachi'd ka ära. Nii armas. Luis tellise emale sünnipäevaks ning laulsid 7 laulu, mis maksab umbes 1000 peesot kui tellida. Näete pilte ka all pool varsti. Rääksime Nancy'ga, et ei lähe pühapäeval San Cris'i, sest tal tantsimisega esinemine. 

Esmaspäeval käisime veel migratsioonist läbi ning sain koolist varem lahti, thank god. Mitte midagi pole seal teha tundide ajal ning lõputult hispaania keelt raamatutest endale pähe ei viitsi tuupida. 

Täna oli yfu'ga esimine miiting ning räägiti jälle üle kõik, mida võime ning mida ei või teha, ehk siis emmed rääkisid ning mina harjutasin oma saksa keele oskust. Sest meie noor tugiisik inglise keelt väga ei räägi ning ta oli aasta saksamaal ning ma sain aru! Need 4 aastat saksa keelt on ikka piisavalt aidanud. Tegime klassis täna veesõda, pidin ära mainima ning kui vingusin, et miks seda vihma kogu aeg sajab siis öeldi, et ära põe nii läheb detsembrini välja! 

Ma küll ei tea, kas Eestis seda uudistes kajastatakse aga praegu käib kogu Mehhikos õpetajate streik tänavatel ning see on hetkel juba umbes 2 nädalat kestnud. Kui praegult on 5000 õpetajat Tuxtla's tänavatel olund siis homme kasvab see umbes 20 000ni + bussijuhid. Kõige suuremalt on streikinud õpetajad minu kõrval osariigis Oaxacas'es. (Loe: Oahaka'ses) Nimelt sellepärast, et kui praegu on õpetajatel võimalus õpetades saavutada A,B,C,D ja E level ning iga leveliga rohkem palka teenida siis hetke seisuga tahab praegune president selle ära kaotada ning kõik ühele tasemele viia + et vanaduses pensionit ei saa. A leveli eksami saab õpetaja teha peale 10 aastat õpetamist ning B leveli peale 5 jne .. minu tubli emme on juba D leveli juures ning neid Mehhikos väga palju pole, sest selleks on vaja ikka väga palju õppida. Aga jah homme on siin Tuxtla's üpriski võimatu siis liikuda. 

http://uudised.err.ee/index.php?06158977
http://www.telegram.ee/maailm/mehhikos-streigib-13-miljonit-opetajat

Leidsin paar uudist ka teile selle kohta. 

Arvatakse ka, et Chiapases võib samasugune olukord tekkida nagu 94' aastal, kus taheti teha revolutsioon ning toimus "sõda" Mehhiko state vastu. Nimelt on Zapatista'de eeskõneleja Subcomandante Marco ning nende eesmärk on aidata indigenous'i inimesi pms. 

Kel huvi on võite siit edasi lugeda. Uskuge mind, see teilt midagi ära ei võta ainult annab juurde ning teeb targemaks.

http://en.wikipedia.org/wiki/Zapatista_Army_of_National_Liberation

Lisan pilte ka teile: 


Koolis oli linnade presentatsioon vaja teha.

Isac


Klassist ka pilte ikka





Cafeteria

Miiting YFU'katega

Hostema sünnipäeva kingitus Luis'i poolt 


Hetkeks kõik, sest minu äratus on täpselt 5 tunni pärast ning siis pean juba kooli jooksma.
Head ööd! 
Musidkallidpaid
*Marta*




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar